Élethelyzetek lelki okai, a feltáratlan érzelmek

Előző bejegyzésben írtam arról, hogy a saját érzelmeid mennyire meghatározóak életed alakulásában, és hogy hogyan tudsz a korábban tudattalan működésedre hatással lenni. Ez egyrészt lehetne jó hír, hiszen ha problémáidnak saját érzelmeid a lelki okai, azok felismeréséhez nincs szükség semmi és senki másra csak Magadra. Nem kell a külvilágban keresgélni a magyarázatot, ott van benned, sőt az erőt is magaddal hoztad a földre, mely abban van segítségedre, hogy érzelmi működésedet végre felismerd. Mégis sokszor eltévedsz, betegségeket hozol létre, párkapcsolatban szenvedsz, pénzhiánnyal küzdesz, vagy a munkahelyeddel vagy elégedetlen. Pusztán annyi történt, nem voltál tisztában azzal, hogy ezeket az élethelyzeteket Te teremtetted magadnak az érzelmeid által. Azaz nem voltál tudatában az érzelmi mechanizmusaidnak.

Ha úgy gondolod eleget szenvedtél, itt az idő, hogy elkezdd felismerni problémáid lelki okait. Nem biztos, hogy ez egyik napról a másikra megtörténik, kitartás kell hozzá, de egy biztos: csodálatos utazás vár rád, mely nem az időben és nem is a térben zajlik, hanem a Te öröktől fogva létező szellemedben. A kezdeti lépések megtételéről írtam az Önismeret- Hogyan indulj el? cikkemben.

Miért fontos negatív érzelmeink felismerése és tudatosítása?

Mert minden negatìv èrzelem akadály. Egy olyan tènyező, amely az egyèn figyelmèt eltereli arròl, amit valòban szeretne. Ráadásul a negatìv èrzelem egy adott pillanatban elvègzendő tevèkenysègre rakòdott felesleges csomag. A valòs időben elvègzett tettekhez semmi köze. Például ahhoz hogy adott pillanatban elvègezd a munkahelyi feladataidat semmi szüksèg arra, hogy irigykedj a főnökre vagy und a kollègádat. Ahhoz, hogy a gyermekedet megtanítsd arra, hogy vannak dolgok amikhez nem nyúlhat, vagy amiket nem tehet meg, semmi szükség a haragodra, a türelmetlenségedre. A negatív érzelmek csak lassìtják, vagy rontják a teljesìtmènyedet, így tulajdonképpen minden elakadásodnak a lelki okai is egyben. A lelkesedès viszont szüksèges az eredmènyes munkavègzèshez. Felfigyeltèl már arra: Te hogyan èrzed magad a munkád közben? Hogyan érzed magad miközben a gyermekedet igyekszel nevelni? Ha rosszul èrzed magad adott tevékenység közben, negatìv energiát pumpálsz a megvalòsulásba, a vègeredmèny sem lesz számodra megfelelő. Aztán pedig keresheted nyomorúságod lelki okait a külvilágban, de ott nem fogod megtalálni.

Jó ha tudod az életedben bekövetkező eseményekért a saját èrzelmeid a felelősek. Ne várd egy lufitòl hogy az ègbe szökjön, ha a levegőtől nehezebb gázzal pumpálod fel. Ha haragodban még több gázt pumpálsz belé, akkor ugyanúgy ahogy élethelyzeteid a lufi is csak annál inkább nehezebb lesz. Tèvedès azt gondolni, hogy a lufi nem miattad nehèz. „Igen, èreztem èn, hogy nem jò irányba mennek a dolgok, de nem tudtam máskèpp csinálni.” Ha rosszul èrzed magad, az egy jel. Állj meg ès figyeld meg magad! Mi ez az érzés bennem? Mi hozta létre? Mitől érezném jobban magam? Vedd észre végre, hogy pontosan milyen érzelmek a negatív állapotod lelki okai.

Nincs értelme az érzelmeidért a helyzetet vagy mást okolni

Ha már felismerted az érzelmeidet, vállalj felelősséget értük. Ezek a Tieid. Benned működnek. Ne hárítsd másra!

„Ha haragot dédelgetsz, az olyan, mintha mérget innál, és azt várnád, hogy a másik haljon meg.”

Buddha tanítás

Felelősséget vállalni annyit jelent, hogy elfogadod, hogy ez a negatív érzelem a Tiéd. Te hoztad létre, ezen változtatni csakis Te tudsz. Bár még változtatni sem kell rajta, elég ha felismered, megöleled, megnevezed. Ráébredhetsz, hogy félelmed, szorongásod, kimerültséged, kedvetlenséged valójában a múltból fakad. A jelen pillanathoz nincsen semmi köze.

„Miért kellene nekem megváltozni, nekem tenni máshogy a dolgom, azért mert a postai dolgozó kihozott a sodromból az értetlenkedésével?”, „Az irodában a takarítónő rámförmedt, mert összejártam a frissen felmosott padlót. Teljesen elrontotta a reggelemet az ő ingerültsége, miért lennék ezért én a hibás?” -Tehetnétek fel jogosan ezeket a kérdéseket.

Muszáj megérteni, hogy a világ nem véletlenek alapján működik. Véletlenül felborul egy autó, vagy ostoba a hivatali ügyintéző akivel neked dolgod van, és erre Te „csak” tehetetlenül adsz egy érzelmi választ? Nem. Persze ha már komolyabb vagy visszatérő betegséggel küzdesz akkor annak lelki okai egyértelműen inkább saját működési zavaraidra utalnak. De! Véletlenek nincsenek. Tudatunk tartalma hatással van környezetünkre, és a legközvetlenebb környezetünk a testünk. Először bennünk, ideák, képek, érzelmek alakjában létrejön egy még megfoghatatlan forma, vagy már bennünk él generációk óta, génjeinkben hordozzuk ezt az információt. Ez az érzelmeidnek megfelelő energiával működésbe lép és alakítja az anyagi világot körülötted, hozza létre a kellemetlen, vagy vágyott események sorát, vagy éppen lebetegít.

Ha kicsit mélyebben érdekel a tudatban megjelenő idea és az anyagi világ összefüggése olvasd el a Szinkronicitáss és ezoterikus pszichológia c.-ű cikkemet, a Tud-Aum-Ányok kategóriában.

Vállald a felelősséget érzelmeidért, vedd kezedbe a sorsodat!

Elérkeztünk a lényeghez. Ha már tudod, mert tapasztalod, hogy aktuális hangulatod teremti körülötted az élethelyzeteket, akkor itt az ideje, hogy megfogalmazd magadnak mit szeretnél a problémák helyett. Mi életed célja? Lásd magad előtt és tudd, hogy efelé haladsz.

Megtörtént eseményeket egyébként sem tudsz nem megtörténtté tenni. A szomszédot, a kollégádat, de a saját gyermekedet sem tudod megváltoztatni. Az egyes ember nem tud a környezetère ès az abban zajlò meghatározò  esemènyekre közvetlen hatással lenni. Nem tudod a vonat érkezésének idejét befolyásolni, de a bolt nyitvatartását sem tudod meghosszabbítani. Minek mérgelődni ezeken? Az egyes ember, csakis saját valòdi önmagát tudja felfedezni , és ezzel az élethelyzetek mögött megbújó lelki okait lelepezni. Csak magát tudja megfigyelni, csak a saját èletère lehet rá hatással közvetlenül, másèra nem. A csoda az, hogy semmi másra nincs is szükség ahhoz, hogy végre elindulj álmaid felé, csakis Magadra. Az önismeret tehát nem csak szüksèges, de az egyedüli mòdja annak, hogy valòra válts mindent, amit szìvből szeretnèl.

Mondhatod, hogy: „Már olyan régen szerettem volna építkezni még az anyagi háttér is csak-csak összeállt volna hozzá, de már az elején a vállalkozókkal nem sikerült megegyezni, aztán pedig az építészem váratlanul külföldre utazott. Én biztosan tudtam hogy mit szeretnék, figyelmem középpontjában egy ház felépítése volt végig, mégsem tudtam eddig belevágni célom megvalósulásába. Akkor hogyan működik ez?” Jó ha tudod ez nem a vállalkozó és nem is az építész hibája. Benned működnek kétségek a képességeiddel kapcsolatban, vagy félelem az ismeretlen helyzettel összefüggésben. Hagyj magadnak egy kis időt, ülj ki a teraszra, bonts ki egy üveg bort, sétálj egyet a parkban és vizsgáld meg csendben, egyedül belső érzelmeidet aktuális ügyeddel kapcsolatban. A lelki ok (azaz a feltáratlan érzelmed) biztosan ott van benned. Meg fogod találni elakadásod magyarázatát.

Tudd, hogy boldogság van. Siker van. Csak hagyd hogy megjelenjenek az életedben!

Ha már látod érzelmi működésedet akkor öleld meg azt. Itt vagy meztelenül magad előtt. Megláttad saját gyengeségedet, itt vannak előtted levetett ruhadarabjaid: megrekedt, eseménytelen életed lelki okai. Ezek is Te vagy. Nevezd meg őket, és figyeld meg jobban. Honnan jönnek? Van realitása jelen pillanatban? Lépj túl a felmerülő gondolaton, hogy, emiatt a negatív működés miatt vagy képtelen céljaid elérésére. Hagyd ez a gondolat is hagy menjen. Van még ezen túl valami? Légy továbbra is éber! Ha figyelsz tovább csendben, akkor megpillanthatod azt is hogyan csapott be eddig ez az érzés Téged. Valójában nem a lényegre, a célodra figyeltél, hanem ez a negatív forma működtetett tudattalanul. Most már látod. Nem kell hogy több figyelmet szentelj neki.

Eljött a pillanat, hogy megtedd azt amit meg kell tenned felszabadultan, örömmel. Keress új vállalkozót, nézz szét az interneten, kérdezd meg ismerőseidet, és a legfontosabb, hogy közben ne vedd le a fókuszt a lényegről: a szívedben már mefogalmazott, a benned képekben már megtestesült céljaidról. Tudd hogy itt és most ez már mind a Tiéd, mert minden akadályozó tényezőt felismertél és elfogadtál. A legbelső erőd működésbe lépett!

Ha valóban gyorsan és hatékonyan szeretnél haladni akkor tiszta szívvel javaslom, hogy látogass el a www.csattosilona.hu weboldalra és ha teheted jelentkezz fel a legközelebbi két hétvégés alapprogramra, melynek segítségével „időhúzás nélkül” is találkozhatsz legmélyebb önvalóddal.

Leave a Reply