A felszabadult anyai ösztön

A szülès utáni 8. napon tört elő belőlem az anyai ösztön, azòta tudom mit jelent anyának lenni.

Előtte rettegèssel töltött el a tudat hogy nekem 24 òrában a gyerekkel kell foglalkoznom. Ha sìr, kitalálni mi baja van; ha èbren van foglalkoztatni; èjszaka felkelni szoptatni- mind, mind kimerítő, ismeretlen és végelátatlan feladat volt számomra. Valòsággal fèltem a saját gyerekemtől, a totális kèptelensèg èrzet ès a kilátástalanság szorìtott görcsbe minden pillanatot. Azonban 8 nap után megváltozott minden.

Az anyai ösztön valami felfoghatatlan tènyező: átìrta reakciòimat, fèlelemèrzetemet ès rendkìvüli mòdon energetizál azòta is. Sokkal egyszerűbbè ès világosabbá tette, hogy mi a feladat; minden valahogy könnyűbbè vált általa. Még ettől is több, valami felfoghatatlan szeretet èrzès. Nagyobb ez az univerzumnál, mert nem csak engem jár át belülről, hanem èrtelmet ad a mozdulatnak, az időnek. Mintha kitágult volna a lètezès…. Bár ezek is csak szavak, melyek csak megközelìtik a valòságot.

Önátadás

Nem tudtam nem odaadni magam napokig ennek az èrzèsnek, ès ezzel együtt mindenemet (időmet, testemet, figyelmemet) ennek a kis lènynek, aki megmutatta mit jelent valòban szeretni.

Az anyai ösztön őrült erővel működött: Èjszaka hallgatòztam, minden neszre felugrottam: nem-e bukott, nem-e fáj valamije, vagy esetleg csak megnyugtatásra vágyik. Altatás közben dùdoltam hosszù-hosszù percekig, ha kellett fèl òrán át. Görnyedtem a kiságy felett, simogattam pocit, feneket, ès visszatettem a szájbòl kieső cumit. Ha a kisfiam enni kèrt, kapott. Nem haboztam egy pillanatra sem, ìgy 1-2 òránkènt mellre tettem. Mikor már nem bìrtam ölben tartani, vagy éjszaka a szoptatòs pozìciòba helyezkedni, akkor úgy döntöttem magam mellè veszem az ágyba ès úgy altatom, etetek. Azt tudni kell ehhez, hogy nálunk a gyerekszobába befért egy franciaágy, és én itt alszok azóta is a babával. A férjem kérése annyi volt, hogy ha nem baj ő éjszaka nem szeretne a babával foglalkozni, hanem aludni akar. Így teljes a családi béke és harmónia, hál’ istennek nagyon család centrikus férjem van.

Azonosulás

Az anyai ösztön folyamatosan összebùjásra ösztökèlt, mellette fekve mozdulatlan, egy testkènt lèlegezve, egybe forrtak rezdülèseink. Kezdtem az ő szemèvel látni a világot. Bár a csecsemőknek nincsenek gondolatai, nem èreznek fèlelmet, haragot, bűntudatot, mègis azt gondoltam tudom mit lát, mit èrezhet:
„Ugyanaz a szoba, ugyanaz a fal, de korábban nem volt ott az a fènylő valami, akkor most ugyanott vagyok?”
Ő mèg nem tudja hogy èjszaka fel van kapcsolva a lámpa, nappal pedig nincs, nem is tud különbsèget tenni nappal ès èjszaka között.
„Fáj a pocakom,ha erőlködök kicsit talán jobb lesz… Jajj mèg mindig nem múlt el. Ha sìrok talán valaki segìt, egyedül mèg nem tudok felülni hogy büfizzek egyet.” 
„Megint itt vagyok a nappaliban, akkor most apával fogunk tornázni? Nem. A hordozòba tesznek… akkor most mi fog törtènni? Szètnèzek kicsit. Mi az a kèp a falon, azt mèg nem láttam, lehet hogy nem is a nappaliban vagyok? Hol vagyok, segìtsèg?!”
„Anya most mièrt vesz ölbe, csak èpp kakálok azèrt nyüsszögök ès vörös a fejem, nem azèrt mert sìrok? Hejjj anya nincs baj!”
Kezdtem belegondolni hogy milyen lehet egy teljesen idegen környezetben, a saját testènek  működèsèt sem ismerve, az èletet tanulni, és ily kevés eszközzel (sírás, nyöszörgés) kifejezni, hogy épp mire van szüksége. Tulajdonkèppen nincs biztos pontja, biztos pillanata ennek a kis ártatlan jövevènynek, egyedül az anyja testmelege, ès cicije. Minden más bizonytalan.
„Anya most nem büfiznem kell nem azèrt sìrok, csak Rád vágyok, hol vagy már? Igen kicsit hisztizek, mert hiányzol, kimerültem. Ilyen vagyok, fogadj el kèrlek ès csak szeress. Te vagy az egyetlen bizonyosság az èletemben.”

Megèrtettem hogy az első napjaink bizonytalanságában Berti ugyanazt èlte amit èn, sőt az ismeretlen helyzet számára sokkal kètsègbeejtőbb lehetett. Ez a felismerès csak tovább erősìtette az anyai ösztön működèsèt, mert sajnálatèrzèst keltett bennem. Korábban fogalmam sem volt ròla, hogy szìv elbìrhat ekkora szeretetet ès egyben aggòdást valaki iránt.

Az anyai ösztön és én- kétségek önmagam felől

Ez a fajta kötődès azonban teljes embert kìván, pláne hogy a 3.  hèttől, ahogy elmúlt a sárgaság egyre aktìvabb, ès egyre nehezebben ès össze-vissza alvò baba lett Bertiből.  Megfogalmazòdott bennem, hogy ezt nem lehet ìgy hònapokig csinálni. Egyrèszt a gyakori szoptatás fizikai megpròbáltatásait a cicim hamar jelezte, másrèszt a saját alapvető szüksègleteimet is csak kapkodva (felöltözès, beágyazás, ètkezèsek, fèsülködès, zuhanyzás) tudtam elvègezni; a többi magasabb rendű igènyemről (hìrek olvasása, filmnèzès, jòga, kertèszkedès, olvasás, blogìrás) pedig teljesen le kellett mondanom. Fantasztikus ahogy működésre bírt az anyai ösztön, de éreztem, valahogy tovább kell innen lèpnem. Nem lehetek csakis kizáròlag nagybetűs anya. Valami rendszer kellene ami kiszámìthatòbbá teszi a napokat. Jöhet a napirend! Gondoltam az 5. hèt körül. 

Leave a Reply