Vedd kezedbe életed irányítását! – Spirituális intelligencia (SQ)

Az önismeret, a tudatosság, a spirituális intelligencia ma divatos kifejezések. Sokan keresnek alternatív utakat azért, hogy felmerülő problémáikat megoldják.

Sokan kíváncsiak arra, hogy mekkora az IQ szintjük, ők a racionálisan gondolkodó emberek, akik analitikus látásmóddal, tisztán ésszerű elvek alapján igyekeznek helyzeteket kezelni.

Mások érzelmi megoldásra törekednek, náluk az EQ, vagyis az érzelmi intelligencia dominál. Ők azok akik saját érzelmeik mellett mások érzelmeivel is törődnek, empatikus képességeik fejlettek. Az érzelmi intelligencia fejlesztése ahogy egy korábbi bejegyzésben írtam az első lépés önmagunk megismerése útján. Másrészt a nagyobb cégek vezetői is felismerték, hogy az eredményes csapatmunka elengedhetetlen feltétele a magas szintű EQ, ezért a munkahelyeken a felvételi eljárásnál a humánerőforrásért felelős kollégák ma már sokszor IQ teszt mellett EQ tesztet is kitöltetnek a jelöltekkel.

Végül ott vannak azok az emberek is, akik a megoldásokat szellemi síkon, az SQ vagyis a spirituális intelligencia szintjén találják meg. Az SQ segítségével tudjuk eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz, mi a helyes és mi a helytelen cselekvés. Ez az a képesség, mely ösztönöz minket vágyaink elérésére, az erkölcsileg helyes döntés meghozására, a lelki egészségre való törekvés elérésére. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az SQ a bölcsességünk és a lelkiismeretünk; de nem csak az.

Amerikai pszichológusok felfedezték agyunknak azt a részét ami ösztönösen és spontánul vezet rá minket a helyes cselekvésre. Ez az agyterület a többitől teljesen függetlenül működik a halántéklebenyben. Nincs ráhatással az ésszerűség és a logika. Akkor mutat aktivitást amikor a megfigyelt személy spirituális vagy vallásos témát hallgat. Ennek az agyterületnek (god spot-nak) a létezését a modern agykutatás minden vizsgálata alátámasztotta; aktivitását sokáig az epilepsziások és LSD fogyasztók látomásaival hozták összefüggésbe. Mára bebizonyosodott, hogy ez az agyi terület a teljesen egészséges embereknél is működik. Feltehetően agyunknak ez a területe felelős az intuícióink felismeréséért, ennek működése határozza meg mennyire tudunk kreatívak, és ösztönösek lenni. összességében a spirituális intelligencia szintjéért felelős.

Danah Zohar amerikai filozófus- és fizikusnő, valamint Ian Marshall, a Spirituális intelligencia könyv szerzői megállapították, hogy az elégedettségre és boldogságra való képességünk a spirituális intelligenciával hozható összefüggésbe. Azok akik tudatosan képesek megítélni melyek azok a határok amiket önmagukon belül feszegethetnek sikeresebbek lesznek a munkában és boldogabbak a magánéletben.

A spirituális intelligenciáért felelős agyi terület mindenkinek adott, csak egyénenként eltérő mennyire vagyunk képesek ezt használni. Intuitív, leleményes képességeinkben bízva sokkal teljesebb életet élhetnénk, és a spirituális intelligencia segítségével nehézségeinkből is kiutat találhatunk. A pszichológusok egyetértenek azzal, hogy azok akik fejlettebb SQ-val rendelkeznek rugalmas gondolkodásúak, spontának, értékelik önmagukat és képességeiket, kellő önismerettel rendelkeznek, jól kezelik a lelki fájdalmat és átlátják életük összefüggéseit.

Ha fejleszteni szeretnéd SQ-dat foglalkozz többet önmagad megismerésével. Tárd fel erősségeidet és gyenge pontjaidat. Tedd fel magadnak a kérdéseket: mi az ami elégedetté, boldoggá tesz? Mi az amitől szomorú leszel? Milyen álmaid vannak? Hogyan oldassz meg problémás helyzeteket, milyen érzésekkel reagáslsz bizonyos szituációkban? Iktasd ki életedből az önsajnálatot, erősítsd megérzéseidet és keresd meg azt a szilárd pontot ami nem engedi hogy az élet megpróbáltatásai között összeroppanj. Keresd meg életed értelmét mivel célok nélkül élni nem lehet. Fentiek fényében dönts arról milyen úton folytatod életed. A spirituális intelligencia meghatározó azoknak az életében, akik a következő kérdésekre keresik a választ: Miért élek? Mi az életem célja, értelme?

Leave a Reply