Önismeret- Hogyan indulj el?

A világban nagyon sok ismert technika van arra, hogy elmèdet lecsillapìtsd: relaxáció, meditáció, mindfulness, jóga…stb. A csendes elme az èrzelmi intelligencia fejlesztèsèhez elengedhetetlen. Mert a gondolatok már az érzelmeidből fakadnak és ahogy elmélyülsz gondolataid világában, annál távolabbra kerülsz a problémáid valódi gyökerétől: ezzel jól megtéveszted magad. A legelső amit észre kell venned és ezzel megállítanod szokásos működésedet az a saját érzelmi világod, a lelki mechanizmusaid. Az önismeret a saját érzelmeid felfedezésével és őszinte vállalásával kezdődik. Gondolataid kötnek a mindennapi világodhoz, ezért fontos -ahogy az előző bejegyzésemben írtam- hogy amikor elkezded felfedezni saját működésed, akkor ezt a legelején a környezetedből kiszakadva tedd, a mindennapi gondolataidtól távol. Belső motivációd így sokkal nagyobb teret kap.

Lehet hogy először hitetlenkedve olvasod, de fontos tudnod, hogy nem az agyad a központi szerved, Te nem abban vagy. Lehet hogy a testedet a központi idegrendszeren keresztül működteti, de az elme is információk alapján dolgozik; ugyanolyan szerv mint minden más testrészed. Egy feladata van: megvèdeni Tèged attòl, amit ő rossznak gondol. Mi a rossz számára? Minden olyan élethelyzet amiben veszélyben vagy. Ez a mechanizmus az ősidők óta működik az emberben és a „harcolj vagy menekülj” állapotának nevezik. Egy vadállat támadása esetén érthető, hogy azonnal kell reagálni az életben maradás érdekében. A rövid ideig tartó stressz ezért valóban hasznos az evolúció szempontjából. Ilyenkor ugyanis megváltozik a testben a véráramlás. Nem jut vér az agyi homloklebenybe hogy kreatív gondolatok szülessenek, sem a vesébe, a májba, a nagy része az izmokba kerül, hogy a test keményebbet tudjon ütni a támadónál, vagy gyorsabban tudjon szaladni az üldözőnél. A baj az, hogy ma már modern világunkban minden olyan élethelyzetet stressz kísér, amit az elme veszélyesnek értékel, és ezek lehetnek olyan egyszerű dolgok is, mint egy befizetetlen bírság, egy hiányosan leadott dolgozat, vagy egy nagy összegű szerződéskötés. Az ilyen szituációkhoz kapcsolódó félelmet az agy rögzíti, és sajnos a jövőt térképezve, folyton meg is akar óvni Téged, hogy ezek még egyszer bekövetkezzenek. A legjobb módszer erre, ha érzelmeket indít be benned, melyek következtében gondolatok ezrei jelennek meg és valójában félelemalapú cselekvésre ösztökélnek. Az agy tehát nem tárol gondolatokat, elraktározott érzelmeket hív elő és ezekkel irányít Téged.

Ez a speciális motivációs állapot tehát az emócióknak köszönhető, de ezek fomája, mikéntje nagyon változatos, annyiféle van belőle ahány ember a földön létezik. Hatásukat tekintve lehetnek organizáló és dezorganizáló hatásúak is. Ha a stressz helyzet állandósul a szervezetben akkor ennek a káros motivációnak a következtében olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a hipochondria, a depresszió, a kényszeres kézmosás.

Egy szerencsés életben az önismeret fontosságának felismeréséhez elegendő motiváció , ha balszerencsék sokasága, állandóan zátonyra futó párkapcsolatok, vagy megélhetési nehézségek kísérik életed. Ezek mind, mind figyelmeztetések, melyek szenvedést okozva ösztökélnek arra, hogy ráeszmélj: valami nincs rendben. Ébresztő! Itt az ideje, hogy megvizsgáld saját érzelmeidet, és ezzel motivációs mechanizmusaidat. Ehhez valójában nem kell kolostorba vonulnod, nem kell meditálnod és jógáznod sem. Elég ha megtanulsz nyitott szìvvel, csendben, magadra irányulni. Jó, de hogyan?

Fontos szempontok a kezdeteknél

Szánj rá időt! Ez a legfontosabb. A döntèst, hogy fontos vagy magadnak meghoztad. Az önismerethez idő kell. Ha valóban változást szeretnél az életedben akkor emellett ki kell állnod teljes odaadással, minden nehezítő körülmény ellenére. Most ideje tenni is èrte! Ha ehhez nincs meg az elszántságod akkor mèg nem vagy elèg mèlyen a problémádban, mèg nem szenvedtèl eleget.

Lègy egyedül olyan helyen ahol eddig nem voltál. Nem kell ehhez elutazni, csak bekanyarodni egy olyan utcába ahol eddig nem jártál ès ott egy padon megpihenni (akár egy bevásárlás után). A termèszetet idèző környezet a legjobb választás (egy park, sètáló utca sok fával, vagy egy tágas tèr, ahol madarak csipegetnek a földről). Persze aki vidèken, falun lakik neki egyszerűbb megfelelő környezetet találni.

Gondold vègig a tegnapi napodat. Mi volt benne jò? Mi volt benne rossz? Ha jò volt, akkor közben hogy èrezted magad? Ha rossz volt valami, nem az a kèrdès hogy mitől vagy kitől volt rossz az adott helyzet, hanem mi volt az az èrzès konkrètan, amit közben èreztèl? Tudatosìtsd magadban ezeket az èrzèseket, mert ezek a Tieid, eddig tudattalanul működő motiváció forrásaid.

Lègy őszinte! Ismerd be ha valami rossz volt tegnap. Lehet a legapròbb dolog is: felhajtva hagyott WC ülőke, elölhagyott legò, kiborìtott leves, rosszul kitöltött táblázat, hiányzò bèrlet, ìzetlen ebèd.

Az önismeret útján őrizd meg éberséged!

Ahogy felidèzed a kellemetlen szituáciòhoz kapcsolòdò èrzèst az rögtön meg is fog jelenni benned, ès arra sarkall majd, hogy azt elutasìtsd. Az agyad vèdekező mechanizmusa bekapcsol, ès rögtön jönnek az ellenállásból fakadò gondolatok:

1. Másra hárìtás. Példaként álljon itt néhány erre utaló gondolat: „Nem én kezdtem ezt az egészet, ő volt az aki minden ok nélkül nekem támadt!”, „Hiszen már èvek òta utál!”, „Sose nèzte jò szemmel hogy egyedülállò vagyok.”, „Hogyan lehet valamit ìgy elrontani, persze hogy felidegesìt hogy ennyire bèna.”, vagy „Mièrt nem tud jobban figyelni?”

2. Önmagad vèdelme. Kifogások formájában jelzi, hogy ellenállsz. „Gyerekeim vannak, ők a legfontosabbak, nem tehettem máshogy.”, „Én már elmùltam 50, tùl idős vagyok.”, „Eddig mindent én csináltam, nem bìrok már többet.”, „Képtelen vagyok leszokni róla.”

Egyszòval: ahogy felidèzed az èrzelmeidet azok meg is jelennek benned, így beindul a védekező mechanizmusod. A rossz érzéseket követő gondolataid már arról szólnak, hogy hogyan, miért ne kelljen szembesülnöd ezekkel a szokásos negatív metasémákkal. Bedőlsz. Így tulajdonképpen tudattalan érzelmi azonosulásod megmarad, elhitted az elméd által gyártott kifogásokat és megmaradtál a negatív motivációs forrásaidnál, amik tovább működnek, jól lehet erősebben mint eddig. Lehet, hogy első körben azt fogod tapasztalni hogy, mèg dühösebb, mèg elkeseredettebb, mèg fáradtabb vagy. Tudd, hogy ez nem vèletlen. Fedezd fel, hogy ezt most Te csináltad magaddal! Ez az első önismereti lecke. Túl vagy rajta. Nehéz volt? Az elméd nem is olyan titkosan működő gépezet, csak érzéseket elevenít fel, amik gondolatok formájában ösztökélnek cselekvésre. Hiszen ez a folyamat amit most átéltél nem is tudattalan volt, nem az elméd tette veled, hanem Te. Elkèpesztő, hogy mire vagy kèpes, igaz?

Nagyon fontos hogy tudd, ezt a játèkot Te irányìtod! Ne hagyd magadnak, hogy beleragadj a felmerülő rossz èrzèseidbe! Kerekedj felül rajtuk! Öleld meg őket és mosolyogj velük! Èszleld azt akiben ez az egèsz folyamat vègbemegy, Te irányìtasz!

Ha idáig nem jutsz el az sem baj. A lènyeg, hogy a tegnapi esemènyekhez társìtsd az èrzelmeidet ès azokat tudatosìtsd magadban! Mennyi időbe is kerül ez? 5-10 perc? Megèri ennyit magaddal foglalkozni? Erre neked kell megadnod a választ.

Sokatoknak biztosan megfordult a fejèben, hogy erre nem kèpes, ezt nem akarja. Igen, valòban bátorság kell hozzá. Szembe kell nèzned magaddal, ès az eddigi életedben szèpen felhùzott vèdelmi falaidat le kell döntened. Ezt már most èrzed, hogy ez nagy lèpès ès ha nincs ehhez bátorságod, akkor az azt jelenti hogy a fèlelmeid annyira erősek hogy teljesen lebènìtanak. Rágörcsölsz az ismeretlentől valò fèlelmedre. Tudnod kell hogy ez az az èrzès, ami miatt az èleted soha nem lesz boldog ès kiteljesedett. Emiatt èrzed megrekedettnek az egèsz èletedet. Ezen csak Te változtathatsz, senki más nem foglalkozhat a Te önismereteddel.

Szükséges egy kis motiváció? Noszogassalak?

Mièrt ne fèlj? Vagy hogyan ne fèlj? Nagyon egyszerű: ne figyeld már ezt az èrzèst ennyire magadban!

Már tudod, hogy a félelmeknek a jelen helyzetben semmi realitásuk nincs. Felbukkanó félelmeid csakis régi stresszhelyzetek elraktározott maradványai. A jelen élethelyzethez semmi közük. Valójában a félelmed nincs is.

Tisztáztad magadban, hogy valójában mi a félelmed tárgya? Mi az amit ennyire meg akarsz menteni? Az eddig is boldogtalan èletedet? Vagy a körülötted lévők életét? Ha a saját életeddel nem vagy elégedett akkor minek őrizgeted jelenlegi formájában? A családod, barátaid életére pedig egyébként sem lehet valódi ráhatásod, nem tudod sorsukat befolyásolni, azt csak ők tehetik meg, saját érzelmeik felfedezésével. Neked a saját életedért kell felelősséget vállalnod nem másokéért. Aki szeret annak egyébként sem jó, ha Téged szenvedni lát.

Ha nehezen szánod rá magad az első lèpèsre, akkor most nagyon figyelj! Te vagy AZ, aki az èletedet boldoggá teheti. Sőt AZ vagy aki már most is boldog. Mert ehhez mi is szüksèges? Te Magad. Vess le magadròl minden körülmènyt itt és most. A családod tagjai most nincsenek itt, tudsz èrtük most valamit tenni? Nem. A  munkáddal tudsz itt és most haladni? Nem. Az èpìtkezèssel, a takarìtással, a szüleiddel, a gyerekeddel kapcsolatban most itt ebben a pillanatban tudsz valamit tenni? Nem. Itt ès most csak TE VAGY. Lehetsz itt ès most boldog? Igen.Megengedheted magadnak! Te döntöd el hogy mire figyelsz.

Jò, ha ezzel a belső figyelő tekintettel eljátszol annyit amennyit csak tudsz, amennyit bokros teendőit megengednek, a legjobb ha erre minden hèten 3-4 alkalmat rászánsz. Idővel a motivációd egyre nagyobb lesz, mert a körülményeid elkezdenek átalakulni. Aztán ha ráhangolòdtál, ezt már megteheted minden nap otthon is, akár lefekvès előtt, vagy ébredéskor. Az elejèn azonban muszáj olyan helyen időt tölteni magaddal, ami nem a megszokott stresszes környezeted mert az nagyon sokat segìt abban, hogy kìvülről láss rá az èletedre!

Vár a boldogság, indulj el, nincs vesztenivalòd! Az önsimeret ùtján bármikor dönthetsz máshogy, az èleted csakis a Te kezedben van!

Ha valóban gyorsan és hatékonyan szeretnél haladni akkor tiszta szívvel javaslom, hogy látogass el a www.csattosilona.hu weboldalra és ha teheted jelentkezz fel a legközelebbi két hétvégés alapprogramra, melynek segítségével „időhúzás nélkül” is találkozhatsz legmélyebb önvalóddal.

Leave a Reply